2009. február 28., szombat

Pár nap és itt az új U2 lemez...

Új stúdióalbummal jelentkezik a velejéig ír, a zenei életben több mint 30 éve jelen lévő U2, amely immár a 12. számot viseli a sorban. A No Line On The Horizon névre keresztelt lemez anyagát Marokkóban, Dublinban, New Yorkban és Londonban vették fel, producerként a bevált Brian Eno, Danny Lanois és Steve Lillywhite producer triumvirátus működött közre, akik többek között a U2 1980-as években készített legnépszerűbb lemezeit (The Unforgettable Fire, The Joshua Tree stb.) is jegyzik.

2009. február 27., péntek

Elmaradt koncert...



Kedves Olvasónk!



Sajnos mai koncertünk ELMARAD betegség miatt.

Ellenben a holnapi FÉSZEK Klubban tartandó fellépés semmiképp! Házigazda: a Greenfields együttes. (www.greenfields.hu)



Várunk mindenkit szeretettel...




2009. február 24., kedd

SZENT PATRIK NAP

"Írország védőszentjének ünnepén a szó szoros értelmében „Áll a Bál”.Mindenki mulat, ünnepel, patakokban folyik a Guinness, zöldbe öltözik az egész ország.Ez a fergeteges parádé magával ragadja az ide látogató turistákat is, felejthetetlen élmény eltölteni Szent-Patrik napját az írek földjén, az írek között!"

Szent Patrik napja (gael nyelven Lá ’le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig) az írek nemzeti ünnepe, amely Szent Patrikot, Írország védőszentjét ünnepli. (A bányászok, kádárok, kovácsok és borbélyok védőszentje.) Hivatalosan március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.

A Zöld Sziget minden jelképe Szent Patrik legendás alakjához kötődik.
Nagyon kevés szent olvad egybe ilyen szorosan egy nép életével, mint az övé, aki – a sors iróniája – nem is volt ír. Walesi származású, nemesi család sarjaként fiatalon kalózok fogságába esett, akik eladták egy ír pásztornak. Szerencsésen elmenekülve innen az európai kontinensre ment tanulni. Írországba visszatérve 432-ben püspök lett.

Szent Patrik mély lenyomatot hagyott az ír nép lelkületében; sikeresen ötvözte egymással az ír és az európai keresztény kultúrát. 300 templomot alapított és 120 ezer embert keresztelt meg, nevéhez számos legenda fűződik.

Átvette az ír kultúrában már létező jelképeket, ünnepeket. Megtöltötte ezeket a jelképeket keresztény tartalommal. Pl. a háromszirmú lóherét használta fel a szentháromság titkának magyarázatára: "...minden szirom olyan, mint a háromszemélyű egy Isten."

Szt. Patrik személyéhez a hagyomány sok legendát fűz. Egy véget nem érő barlang őrének tartják, (Szent Patrik kútja), ahonnan a poklok kínjait megnézve el lehetett jutni a Paradicsomba való betekintésig. A személyéhez kapcsolódó számos legenda közül az egyik az erős békevágyat sugallja : azt tartják, hogy Krisztus békéje uralkodik majd Írország földjén azon a napon, amikor a Pálma és a Lóhere találkoznak, vagyis amikor Virágvasárnap március 17-ére esik.

Szeretném a kedves Olvasó figyelmébe ajánlani a következő oldalakat, ahol részletesebb betekintést is kaphatunk a szent ember életébe: